GOSB

Türk Öğün, Çalış, Güven!

Haberler

GOSB CAMİİ'NİN AÇILIŞI YAPILDI

GOSB CAMİİ'NİN AÇILIŞI YAPILDI

29.06.2015



GOSB Camii’nin açılışı yapıldı.

Yapımına 2013 yılında başlanan GOSB Camii’nin açılışı, 25 Haziran 2015 tarihinde Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun katılımıyla gerçekleştirildi.

Açılışa, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun yanısıra Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Gebze Kaymakamı Mehmet Arslan, Çayırova Kaymakamı Turgut Çelenkoğlu, Eski Gebze Kaymakamı ve aynı zamanda Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun babası Abdülkadir Güzeloğlu, İl Müftü Vekili İlyas Öztel, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, Çevre OSB Yetkilileri, GOSB Katılımcıları, GOSB Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Yıldırım, GOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve GOSB Camii Komisyonu Başkanı Ümit Şişmanoğlu, Bölge Müdürü Z. Nil Sönmez ve çok sayıda katılımcı iştirak etti.

Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan cami açılışlında, GOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve GOSB Camii Komisyonu Başkanı Ümit Şişmanoğlu, GOSB Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Yıldırım, İl Müftü Vekili İlyas Öztel ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu birer konuşma yaptılar.

Açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise “Çok özel ve güzel bir günü sizlerle paylaşmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Türkiye’nin kalkınmasına ve gelişmesine çok büyük katkılar sunan Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde Mübarek Ramazan gününde bölgemize yakışan, mimarisiyle bölgenin simgesi olacak bir mabedi ibadete açmanın heyecanını yaşıyoruz. Teşvik edenden başlayarak katkı sunan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu eşliğinde protokol üyeleri, İl Müftü Vekili İlyas Öztel’in okuduğu dua ile GOSB Camii’nin açılış kurdelesini keserek, camiyi gezdiler. Açılışın ardından ise GOSB Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Yıldırım ile GOSB Camii Komisyonu Başkanı Ümit Şişmanoğlu, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve İl Müftü Vekili İlyas Öztel’e günün anısına birer plaket vererek, teşriflerinden dolayı teşekkür ettiler. Açılış töreninin ardından Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve protokol üyeleri GOSB Sosyal Tesislerine geçerek, GOSB Katılımcılarının da yer aldığı iftar programına katıldılar.

GOSB Camii Hakkında


GOSB Camii, Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nin önemli bir arterinin köşe noktasında yer almaktadır. Cami tasarımında Mimar Sinan’ın da eserlerindeki “kare taban üzerine oturtulmuş tek açıklıklı geniş kubbe ile sonsuzluğu sembolize eden bir metafor oluşturma” hedefi etkili olmuştur. Yapının ibadet alanı olarak ortaya çıkış felsefesi, Geleneksel Türk İslam Mimarisi’nde yer alan sembolik öğelerdir. Kare plan, revaklı avlu, kubbe öğeleri gelenekselin farklı yorumları şeklinde kendini gösterir. Yapıya ana giriş noktasından ulaşıldığında farklı geometride iki adet taş havuzu arasından geçilir. Bu taş havuzlarının arasındaki geometrik farklılık ve taşların renkleri buraya gelen her bir insanın farklılığını sembolize eder. Taş havuzundan yükselen minare, caminin sanayi ile ilişkilendirilmesi amacıyla tek ve fabrika bacası şeklinde tasarlanmıştır. Ana giriş noktasından geçildikten sonra ulaşılan revaklı kare avlu, ibadet öncesi insanların giriş, toplanma ve paylaşım alanıdır. Caminin kapalı ibadet alanına girildiğinde ilk olarak cam panellerle oluşturulmuş koridor karşımıza çıkar. Bu koridor vasıtasıyla namazgâh bölümündekiler rahatsız edilmeden, caminin arka bölümüne ulaşılabilir. Yapının cephesi çift cidarlı tasarlanmış olup, bu sistem, ışığın yapıya ulaşımını dolaylı yoldan sağlamakta, bu şekilde ibadet alanının mistik havası, ışık ve gölge yoğunluğu ile güçlendirilmektedir. GOSB Camii’nin gösterişli ve gözalıcı dış cephesine karşın, cami içinde insanların rahat ve huzurlu bir şekilde ibadet edebilmesi amacıyla, sadelik hedeflenmiştir. Kullanılan malzemeler ve renkler bu düşünce ile seçilmiş olup, mihrap üzerindeki Allah Lafzı ve avize, paslanmaz malzemeden yapılmıştır. Caminin asıl aydınlatma elemanı olan avizenin tasarımında, caminin sanayi ile ilişkilendirilmesi amacıyla “rulman” formundan esinlenilmiştir. Yapının dört köşesinde yer alan merdivenlerle alt kattaki abdesthane, ayakkabılıklar ve tuvaletlere veya üst kattaki kadınlar mahfiline ulaşılabilir. Kutsal bir mekân olmanın yanı sıra kentsel bir alan olarak da hizmet vermesi hedeflenen GOSB Camii, sadece bir ibadethane değil, toplanma bilgiye, ferdi ve toplumsal bilince ulaşma yeridir.

GOSB Camii’nde, Bodrum katta; abdesthane, ayakkabılıklar, gasilhane, tuvaletler, Zemin katta; harim, mihrap, minber, kütüphane, ayakkabılıklar, Birinci katta; kadınlar mahfili, Açık avluda; musalla taşı, minare ve çakıl havuzları, bulunmaktadır.

SAYILARLA GOSB CAMİİ
Cami inşaat alanı 6.491 m2’dir.
İbadet alanı 1.600 m2, açık alan 670 m2’dir.
Camide 2.185 kişi aynı anda ibadet edebilmektedir.
Minare yüksekliği 41,35 metredir.
Kubbe çapı 28,10 metre, kubbe yüksekliği 23,00 metredir.
Avize çapı 15–12–9 metredir.
Top